Magyarország étele 2025 – A kun hagyományokra épülő magyar konyha kerül középpontba

Megosztás

A hagyományoknak megfelelően ismét elindult a nevezés a Magyarország étele elnevezésű, melegkonyhai szakácsversenyre, amelyre december 15-ig lehet jelentkezni mindazoknak, akik meg akarják csillogtatni a főzőtudományukat, a kidolgozott recepteket pedig december 29-ig kell beküldeni.

A jövő évi Magyarország étele rendezvény különlegessége ezúttal abban áll, hogy “A Tiszán innen: Kis Kunság, túlnan Nagy Kunság” mottóval rendezik meg, mivel a kun hagyományokra épülő magyar konyha kerül a verseny középpontjába.

Molnár Karolina, a Belügyminisztérium stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára szerint ez jóval több egy szakácsversenynél, hiszen ugyanannyira szól a kultúránk tiszteletéről és megőrzéséről, mint az ételekről. Fontos kiemelni, hogy a határon túli területekről és a diaszpórából is várják a versenyezni kívánó csapatok jelentkezését.

A szakácsverseny hivatalos tányérja az Alföld Porcelángyár által készített “Redemptio” nevet viseli, amely a kun hímzés motívumait idézi. Ez a különleges termék a jászkun önmegváltás történetének állít emléket, amikor 1745-ben a jászok és kunok pénzért visszavásárolták az 1702-ben, a török háborúkat követően elvesztett kiváltságaikat – emelte ki Asztalos István.

A versenyen az idei évben kötelezően felhasználandó alapanyagok közé tartozik a juh- vagy bárányhús, a laktózmentes vaj, valamint a Szatmári malom lisztjei és malomipari termékei.

Az elődöntők után a megmérettetés döntőjét Szolnokon tartják 2025. április 26-án és 27-én, bővebb információkat ide kattintva lehet elérni.

Kiemelt képünkön a tavalyi nyertes, az erdőről mezőre elnevezésű ételkompozíció látható, amelyet a nyírbátori Kakukk Étterem csapata készített.

MTI-információ

Képek: kormany.hu, MTI/Mészáros János

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre! Amennyiben szívesen lenne a támogatónk, kattintson ide és csatlakozzon adománygyűjtésünkhöz

Kapcsolódó cikkek